Welke freesmachine past bij mijn dentaal lab?

Wij helpen u graag op weg. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie of een offerte op maat. 

Ziet u ook soms door de vele soorten en merken dentale freesmachines het bos niet meer? Is het lastig om tot een juiste en toekomstbestendige keuze te komen voor uw tandtechnisch lab? Welke soorten freesmachines zijn er verkrijgbaar, wat zijn de mogelijkheden en waar moet je op letten als je een freesmachine koopt? Wij helpen u graag op weg.  

Soorten freesmachines en -technieken

Nat frezen

Sommige materialen worden ”nat” gefreesd , dat wil zeggen met een emulsie vloeistof in een gesloten koelsysteem waarbij het koelwater op het werkstuk spuit. Dit zorgt voor de benodigde koeling in de machine, de spindel en op het werkstuk, maar ook voor de afvoer van de freesspanen. Afhankelijk van het gekozen materiaal bepaalt de machine zelf of dit nat of droog verwerkt dient te worden. Het kan per materiaal en per fabrikant verschillen, zo freest de ene fabrikant PMMA materiaal droog en kan de andere fabrikant PMMA nat frezen.

Droog frezen

Naast materialen die nat verwerkt dienen te worden zijn er ook materialen die “droog” verwerkt moeten te worden. Droge verwerking betekent dat er een afzuiging aanwezig moet zijn, die het slijpsel en het stof wat er vrij komt kan afzuigen. Materialen die een droge verwerking vragen mogen in de regel niet met koelvloeistof uit de machine in contact komen, dit kan bij zirkonium bijvoorbeeld verkleuringen in het materiaal veroorzaken.

Met magazijn voor blanks

Afhankelijk van de hoeveelheid freeswerk, kan er gekozen worden voor een freesmachine met of zonder magazijn. Een magazijn voor blanks is een optie op de verschillende freesmachine en biedt u als gebruiker de mogelijkheid om meerdere houders met blanks in het magazijn te plaatsen waardoor de machine achter elkaar door kan frezen met verschillende materialen. We hebben freesmachines in ons programma variërend van 1 blankhouder (dus zonder magazijn) tot en met freesmachines met 36 blankhouders. Dit dient tevens als stockmanagement, zodat u alle blanks overzichtelijk op één plek heeft .  

Welke materialen kan een freesunit verwerken? 

Niet elke freesmachine kan elk dentaal materiaal verwerken. De ene is geschikt voor het frezen van Zirkonium, PMMA, Acetal, Peek, CoCr en Enamic, terwijl de andere meer geschikt is voor het frezen van titanium en lithiumdisillicaat. Via onderstaande tabel ziet u de verschillende freesunits in het Arseus Lab assortiment en welke materialen zij kunnen verwerken. Bovendien geven de iconen aan of er magazijn is voor blanks en of het freesapparaat nat en/of droog kan werken. werken.  

Vraag geheel vrijblijvend om meer informatie

Wilt u meer informatie over welke van onze freesmachine het beste bij u zou passen? 
Wij komen graag bij u langs om u te helpen bij de inventarisatie en het maken van de juiste beslissing hierin. 

Neem contact op met de CAD/CAM specialisten van Arseus Lab Digital via onderstaand contactformulier voor een geheel vrijblijvend en informatief gesprek,
waarbij alle freesmachnies, hun mogelijkheden en toepassingen ruimschoots besproken worden.